Thursday, April 2, 2009

makan-makan

salam sakinah.

Bismillah sebagai pembuka bicara untuk penulisan kali ini.Alhamdulillah diizinkan Allah untuk menulis bagi kesekian kalinya.Sekarang ni tengah semangat nak menulis (^_~).Asyik dok pikir apa yang nak tulis untuk entry yang seterusnye.Ada cadangan tak? ('_')

Kali ni saya nak share dengan semua satu resipi baru.My lovely housemate yang ajarkan(kredit tuk nik!).Resepi ni tak lah leceh sangat,sangat simple,mudah dan yang paling penting,,sangat sedap! (angkat bakul sendiri ke?hehe)

Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah.

1)Sebiji bawang besar (kalau kat mesir,bawang besar ni rupa dia sama cam bawang merah)
2)Satu paket cooking cream (saya guna yang juhainah satu LE 6.75 )
3)Setengah kilo susu segar
4)Daging ayam yang dipotong dadu
5)Satu tin cendawan
6)Tepung jagung
7)Garam penyedap rasa ~
8)Spaghetti

-First step,kita tumis dulu bawang yang dihiris sampai kekuningan.Pastu,bila bawang tu nampak macam dah masak sikit,masukan ayam dan tunggu sampai ayam tu masak.Lepas tu masukan cooking cream,then kacau.

-Lepas taruk cream,masukan setengah kilo susu tu dan kacau lagi.




-Lastly,tarukan cendawan kesemuanya (air cendawan tu,tak payah taruk)

-Kalau nak bagi pekat,masukan tepung jagung(bajet-bajet sendiri ye tuk kepekatan dia)

-Sebelum angkat,jangan lupa taruk garam.

-Sedia untuk dihidangkan bersama spaghetti ..

senang dan mudah,tapi agak bercholesterol (sekali-sekala takpe la..)
o.k..selamat mencuba ye!


inilah rupanya~

Selamat memasak sambil beribadah (^_^)

No comments:

Post a Comment